Biopotraviny

Zásady ekologického zemědělství:
- zdravá a úrodná půda
- pěstování rostlin bez umělých hnojiv a pesticidů
- chov zvířat bez antibiotik, léků a stresu
- šetrné zpracování a výroba
Označení "BIO"
- označení "Bio - prudukt ekologického zemědělství" je přesně stanoveno zákonem č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství.
Známé logo vám zaručuje, že biopotraviny, které si kupujete, jsou opravdu ty pravé, pocházející z ekofarmy.
Proč zrovna biopotraviny?
Neškodí zdraví - ekologičtí farmáři nepoužívají pesticidy a chemické postřiky, ani neurychlují růst plodin hormony. Rostliny tím nevystavují intenzivnímu působení škodlivých látek, které by si v sobě mohly uchovávat a pak je přenášet do našeho těla. Při hubení škůdců se nasazují jejich přirození nepřátelé (například slunéčko sedmitečné na mšice). Hospodářská zvířata jsou odmalička chována v prostředí podle svých nároků a potřeb, s dostatkem pohybu a stravy. Při onemocnění se k jejich léčení používají homeopatika a bylinné přípravky.
Vůně a chuť - sami si můžete vyzkoušet a porovnat, že biopotraviny mají lepší chuť a vůni. Není tedy nutné je vylepšovat umělými potravinářskými aditivy (tzv. éčky - E - což jsou umělá sladidla, barviva a dochucovadla). Vybrané lahůdky z nich vaří nejvyhlášenější šéfkuchaři z celého světa i mnohé celebrity české populární scény. Např. herečka Zdeňka Žádníková - Volencová alias Ivana Rubešová ze seriálu Rodinná pouta (Velmi křehké vztahy).
Ochrana životního prostředí - zákaz používání geneticky modifikovaných organismů (GMO) pro pěstování rostlin a jejich použití na krmení. Zvířata i rostliny se vzájemně doplňují a tím zůstává zachována přírodní rovnováha.
"Bio" nemusí být jen k jídlu - již i na českém trhu najdete biooděvy, biokosmetiku či biodřevěnné výrobky. Tento sortiment se velice rychle rozšiřuje a rozvíjí.
Vědecké výzkumy - nepotvrdily, zda jsou biopotraviny zdravější, ale jednoznačně obsahují větší množství vitamínů, stopových prvků a nutričních látek.
Cena? - jsou biopotraviny drahé nebo jsou ty běžné příliš laciné? Ekologické zemědělství vyžaduje mnohem více lidské práce (k zasévání a sklízení se většinou nepoužívají stroje, škůdci se hubí jeden po druhém, např. sběrem nebo vysazováním jejich přirozených predátorů a doprava k zákazníkovi není v kamionu do jednoho velkoskladu, ale po bedýnkách na více různých míst). Takováto pracovní síla je finančně mnohem náročnější, než zařízení a chemikálie, co se běžně v zemědělství používají. Dalším výdajem je částka za kontrolu Ekologickou inspekcí a získání certifikátu "BIO produkt".
Podle zdroje Forschungs Institute fur Biologische Landvirschaft dělá roční obrat v biopotravinách na evropském trhu 12,5 miliardy eur. Největším jedlíkem bioproduktů je Německo s 29% podílu na trhu, následuje jej Francie a Itálie s 16% a Velká Británie s 15%. Menší část zbaští Švýcarsko asi 6%, Švédsko, Nizozemsko a Rakousko po 3%, Finsko, Belgie, Dánsko a Španělsko po 2%.
Recepty na pochoutky z biopotravin můžete najít v Biokuchařce od Hanky Zemanové.