Vitamíny

Vitamíny jsou to organické látky, účinné složky některých enzymů.
Neposkytují nám žádnou energii, ale jsou nepostradatelné pro život. Naše tělo si je neumí vyrobit samo, až na malé výjimky (např. vitamín D), a proto je jejich přísun v potravě důležitý.
V odborné literatuře se můžeme setkat s termíny:
- hypovitaminóza = nedostatek vitamínů
- hypervitaminóza = nadbytek vitamínů
- avitaminóza = úplný nedostatek určitého vitamínu
V jakých situacích vzniká zvýšený nárok na přísun vitamínů?
- nekontrolovaná redukční dieta
- kouření
- dlouhodobé působení stresu
- těhotenství
- velká fyzická zátěž
- infekční choroby a jiné patologické stavy
vitamíny můžeme najít téměř ve všech potravinách. Pro kompletní pokrytí denní dávky je vhodná pestrá strava s dostatečným podílem čerstvého ovoce a zeleniny.
Rozdělujeme je na rozpustné v tucích a ve vodě, podle toho, jak jsou vstřebávány z trávicího ústrojí, přenášeny, využívány a vylučovány lidským organismem.
Vitamínové preparáty - na jejich používání se názory odborníků i laické veřejnosti dosti různí. Při nedostatečném přísunu vitamínů ve stravě, u osob se zvýšenou potřebou, jako jsou například těžce duševně pracující, kuřáci, lidé s poruchou příjmu potravy, nebo po náročných operacích a nemocech, mají smysl a pomáhají.