Fakta o palmovém oleji
Odkud se palmový olej vzal
Palmový olej se získává lisováním z plodů palmy olejné. Právě tato palma roste v indonéských pralesích, kterým se říká "plíce planety". V této oblasti žije ohrožený druh orangutanů a mnoho jiných vzácných zvířat. Abychom získali dostatečné množství palmového oleje, jsou palmy olejné likvidovány a dochází tak k narušení přírodní rovnováhy. To je jeden z hlavních důvodů, proč je palmový olej trnem v oku nejen ochráncům zvířat.
Palma olejná roste převážně v Malajsii, Indonésii a Papui – Nové Guinei. Zpracování palmových plodů na výrobu oleje se v Africe praktikuje již tisíce let. Získává se výrazně zbarvený a lehce aromatický olej, který tvoří přísadu tradičních západoafrických pokrmů. Od 70. let 20. století se kvůli stále zvyšující se poptávce po rostlinných olejích přesunulo pěstování palem olejných na rozlehlé plantáže. Většina z nich se nyní nachází v Indonésii a v Malajsii. Faktem zůstává, že za posledních 30 let se produkce palmového oleje zvýšila až 10 krát, což může mít podle vědců nedozírné následky.
Palmový olej a jeho výhody
V oblasti hodnocení vlivu palmového oleje na lidské zdraví panují často poněkud zkreslené názory. Aktuální hysterie v souvislosti s palmovým olejem z něj udělala doslova "zabijáka" lesů i lidí. Toto vnímání je z velké části ovlivněno vyšším obsahem nenasycených mastných kyselin. Palmový olej se skládá z kyseliny olejové a kyseliny palmovité. Ze zdravotního hlediska je tento typ oleje jen o něco méně vhodný, než velmi podobný řepkový či slunečnicový.
Jaký dopad má palmový olej na naše zdraví, to je nyní stále otevřené téma. Názory odborníků i veřejnosti se různí. Pravdou však zůstává, že palmový olej obsahuje velké množství vitamínů: vitamín E, přírodní karoteny a již zmíněných nenasycených mastných kyselin. Hlavními přednostmi je nízká cena a velmi dobrá snášenlivost vysokých teplot. Palmový olej se nepřepaluje a je tak vhodný především ke smažení pokrmů.
Díky vyššímu obsahu karotenů má palmový olej typickou zlatavou barvu. Další předností je pomalý proces oxidace, který mu zajišťuje vyšší trvanlivost v potravinách, proto se s ním setkáváme hlavně v balených trvanlivých jídlech a výrobcích.
Mnohostranné využití
Palmový tuk dnes najdeme v mnoha potravinách, například v sušenkách, v čokoládě, v majonézách a pečivu. Používá se nejen ke smažení, ale také k fritování či pečení. Své využití našel palmový olej také v kosmetickém průmyslu (šampóny, krémy a jiné kosmetické výrobky), a dokonce jako biopalivo či jako přísada v pracích prášcích.
Výrobci již zaznamenali odpor části zákazníků vůči palmovému oleji, a tak se můžete na obalech výrobků častěji setkat s tím, že na obalu je uveden "rostlinný olej" bez specifikace, zda jde o olej řepkový, slunečnicový či jiný. Směle můžeme produkty, které mají ve složení deklarovaný jen "rostlinný" olej, jako produkty, které obsahují právě palmový tuk. Pokud by ve výrobku byl například kvalitnější řepkový olej, jistě by se výrobce na obalu tímto oblíbenějším druhem oleje "pochlubil".
Palmový olej v palivu
Pro nárůstající tlak na využívání příměsí z obnovitelných zdrojů do paliv se již před několika lety hojně začala testovat biopaliva především v leteckém průmyslu. Potvrzuje se, že jakmile do produkce zasáhne tak velký trh jako je letecký průmysl, tak se vše začíná měnit rychle i v dalších oborech. Za posledních pár let se spotřeba palmového oleje v biopalivech zvýšila téměř na dvojnásobek na 23 tisíc tun. Zatím se u nás palmový olej průmyslově nevyužívá na vytápění, ale v rámci EU jsme spíše světlá výjimka.
Ohrožení zdraví palmovým olejem
Přestože palmový olej není ve skutečnosti tak nebezpečný, jak se říká, určité negativní důsledky na naše zdraví má. Zatímco ve 100 gramech řepkového oleje je těchto tuků kolem 7 gramů, v palmovém oleji jich najdeme až 7 krát více. Tyto hodnoty samozřejmě přispívají ke zvýšení cholesterolu v krvi. U každé potraviny je třeba sledovat její výživové údaje. Kombinace palmového oleje s jinými oleji ve vhodném poměru tak může poskytnout nutričně vyváženou směs mastných kyselin, které jsou pro naše zdraví naopak cenné.
Palmový olej je poměrně nenasycený a má vyšší bod tání, než je tomu u jiných druhů olejů. Je to dáno tím, že se v průběhu výroby ztužuje, a to je jedním z nezdravých procesů. Rostlinné tuky se obvykle rozpouštějí při nízkých teplotách, než je tomu u živočišných. To znamená, že řepkový olej zůstane stále tekutý, i když jej vložíte do mrazáku. Někteří přirovnávají palmový olej svou tučností k vepřovému sádlu.
Podle lékařů denně konzumujeme mnohem větší množství nenasycených mastných kyselin, než je pro naše tělo potřebné. Organismus jej pak nedokáže bez újmy zpracovat, a tím přibývá infarktů a mrtvic.
Vyhnout se palmovému oleji zcela nejde. Pokud se však zaměříte na zdravou stravu plnou ovoce a zeleniny – důležitý je také pohyb a dostatek tekutin – nemusíte se palmového oleje obávat.