Jak sladit bez cukru

Někteří z nás přešli z bílého rafinovaného cukru na hnědý třtinový, případně vše začali sladit medem. Přestože se to nemusí zdát, tak se stále jedná prakticky o stejný cukr jen v jiné podobě. Navíc se prakticky denně setkáváme s 29 skrytými cukry, o kterých nevíme. O proti tomu "necukry" - rostlinná sladidla mají málo kalorií, fruktózy a velmi sladkou chuť. Podívejte se na čtyři přírodní sladidla, který jsou skutečně zdravá:
Stévie - nízkokalorické rostlinné sladidlo
Získává se z listů světlomilné tropické rostliny stévie sladká (Stevia rebaudiana, nazývána také sladká tráva či medové lístky). Tato velmi populární rostlinka se pěstuje pro léčebné účely a svou sladkost již po staletí v Jižní a Střední Americe. Listy stévie obsahují dva hlavní nositele sladké chuti - stevosid a rebaudiosid. Obě látky jsou mnohonásobně sladší než cukr. Stévie je tedy velmi sladká a zároveň nemá prakticky žádné kalorie.
V roce 2000 byla v British Journal of Clinical Pharmacology publikována studie, která potvrzuje pozitivní zdravotní vliv stévie na lidský organismus. Přidat si stévii do jídelníčku může být vhodné zejména pokud máte problém s vysokým krevním tlakem. Několik různých studií ukazuje, že stévie přirozeně snižuje vysoký tlak o 6 - 14 %. Pokud máte krevní tlak v pořádku, tak se nemusíte ničeho obávat, stévie nijak nesnižuje tlak u osob, které jej mají v pořádku. Stévie je velmi vhodná pro diabetiky, protože bylo také prokázáno, že jim sníží hladinu cukru v krvi.
Stévii si můžete vypěstovat doma jako rostlinku a ke slazení používat její listy nebo si ji můžete koupit ve formě sypkého prášku. Pokud by se vám chuť koupené stévie nezdála příliš dobrá, tak vyzkoušejte jinou značku. Různé firmy vyrábí stévii jinak a může se tak stát, že budete muset chvilku experimentovat než najdete značku, která vám bude nejvíce vyhovovat. Pokud ji nepřijdete na chuť hned, určitě ji přijdete na chuť s tou správnou značkou. Pokud tedy potřebujete něco osladit, může být pro vás přírodní sladidlo ze stévie ta nejlepší a nejzdravější volba.
Jakonový sirup
Možná jste se s jakonovým sirupem už setkali v prodejně se zdravou výživou, možná je to pro vás úplná novinka. Jákonový sirup se vyrábí z jihoamerické rostliny jakon (psáno též yacon, yácon), sladivost má zhruba na 30 - 50 % rafinovaného cukru. Když sladíte jakonovým sirupem, tak do těla dostáváte výrazně méně kalorií než při slazení cukrem - sirup z jakonu má zhruba o 65 % méně kalorí než cukr.
Kromě jakonového sirupu se můžete setkat také s jakonovým čajem, který se prosadil hlavně v Japonsku, kde se používá proti hyperglykémii. Navíc mají látky v jakonu prokazatelné prebiotické účinky a pozitivní vliv na hubnutí.
Erythritol - nízkokalorické sladidlo
Erythritol je cukerný alkohol, který se přirozeně vyskytuje v různých druzích ovoce. Běžně jej seženete průmyslově zpracovaný ve formě sypkého prášku. Ve srovnání s klasickým bílým rafinovaným cukrem má o 94 % méně kalorií a při tom stále 70% sladivost. Pokud si tedy do čaje dáváte dvě lžičky cukru (48 kcal), tak erythritolu byste si dali sice téměř tři lžičky, ale přitom přijmete jen 3 kcal. Nespornou výhodou erythritolu je, že nezvyšuje hladinu krevní cukru. Nespouští tak tedy vytváření inzulínu, který je právě zodpovědný za ukládání cukru z krve v těle.
Studie ukazují, že je erythritol v organismu stabilní, vstřebává se do těla ve střevech, ale je ledvinami z těla vylučován, takže se v těle v podstatě neukládá. Pouze v případě, že jej zkonzumujete příliš velké množství najednou, tak se mohou projevit zažívací problémy, ale to je vlastnost společná pro všechny cukerné alkoholy (malitol, laktitol, maltitol, mannitol, sorbitol, xylitol).
Xylitol - březový cukr
Xylitol je cukerný alkohol, nazývaný také dřevný cukr, který je sladký podobně jako cukr, ale je o 30 % méně kalorický. Kromě své sladké chuti a menšímu množství kalorií je březový cukr dobrý také pro vaše zdraví. Studie ukazují, že má xylitol pozitivní vliv na zubní péči - snižuje riziko zubního kazu a dokonce zvyšuje hustotu kostí a pomáhá preventivně proti osteoporóze. Pozor však dávejte, pokud máte doma psa, protože pro ty je velmi toxický. Xylitol je poměrně dostupné sladidlo, které nezvyšuje hladinu cukru v krvi a tím tedy ani inzulínu. Má méně kalorií než cukr, ale více než erythritol.
Prakticky ani jednu ze zdravotních výhod uvedených u sladivých alternativ nehledejte u rafinovaného cukru, bylo by to marné snažení. Pokud chcete ze svého jídelníčku vyřadit maximum cukru, tak zkuste přejít na slazení stévií a jakonovým sirupem. Erythritol a xylitol jsou také dobré volby, které navíc pomohou vašemu celkovému zdraví. Všechny uvedené sladivé "necukry" seženete ve specializovaných obchodech se zdravou výživou, v lékárnách a internetových obchodech.