Olivový olej versus dýňový olej

V kuchyni olivový olej vyzkoušel snad každý a velká část z nás ho používá každý den, takže není potřeba upozorňovat na fakt, že i kvalitní olivový olej je často hořký. O proti tomu dýňový olej, ale i ořechový olej, mají mnohem jemnější, přestože výraznou chuť, která ale nekonkuruje ostatním surovinám. Naopak jednotlivé ingredience je zvýrazní a dodají i těm nejzákladnějším jídlům zřetelnou chuť.
O zdravých a nezdravých tucích najdete více ve článku se základními výživovými doporučeními.
Proč ukrajinský olej?
Možná si kladete otázku proč kupovat olej z Ukrajiny, když můžete pomoci zemědělcům ze sousedství nebo automaticky dát přednost "západním" produktům? Máme pro vás jednoduchou odpověď: Černozem. Jedná se o nejúrodnější typ půdy na světě, která je na Ukrajině proslulá tím, že je nejkvalitnější a volně přenáší důležité živiny do každé suroviny, která zde roste. Zároveň je v ní přítomno velké množství přirozené vlhkosti, takže jen s malou pomocí a vynalézavostí člověka vydá černozem do plodin to nejlepší z přírody. Je velmi pravděpodobné, že jste ukrajinský olej doma už měli, protože Ukrajina je největším světovým vývozcem slunečnicového oleje.
Jak si vychutnat dýňový olej
Nepochybně jste už někdy jedli čerstvý křupavý chléb jen s máslem nebo olivovým olejem, pokud ho máte rádi. Ať už připravujete obloženou mísu pro hosty, nebo chcete jen rychlou svačinu, vynikající čerstvý chléb nebo bagety se skvěle hodí k dýňovému oleji. Vyzkoušejte pečivo s dýňovým olejem sami nebo nabídněte misku s olejem jako extra pohoštění návštěvě. Podobně si samozřejmě můžete užít i ořechový olej - kombinací dobrého pečiva a oleje z vlašských ořechů budete velmi mile překvapeni.
Dýňový olej po lžičkách
Jak olej Kisima nejčastěji používají ukrajinští zákazníci? Jednoduše si každý den nalijí trošku oleje na lžičku. Je to jejich obdoba multivitamínových tablet zakoupených v lékárně. Tímto způsobem můžete užívat nejen dýňový, ale také olej z vlašských ořechů. Vůbec se to nepodobá polykání rybího tuku, který opravdu chutná asi jen málokomu, takže se není čeho bát!
Dýňová semínka, ze kterých se panenský olej lisuje za studena, pro vás mohou hodně udělat a pozitivně ovlivnit:
- imunitu organismu
- hladinu cholesterolu v krvi
- kvalitu kostí, průtok krve a metabolické procesy
- problémy s prostatou a močovými cestami
- syndrom únavy a nedostatek energie
- vypadávání vlasů a účinné trávení
- nedostatečnou chuť k jídlu
Již zmíněný vlašský olej vyráběný z ukrajinských ořechů je nejen zdroj vitamínů, ale také nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny, vlákniny, hořčíku, draslíku, železa a zinku. To vše je společně s vitamíny B1, B6 a vitamínem E (což je významný antioxidant pro naše tělo) ve vlašských ořeších obsaženo. Ořechový olej se vyrábí šetrnou metodou, aby si zachoval potřebné živiny - lisuje se za studena. Takto vyrobený,tzv. panenský vlašský olej, může být prospěšný pro:
- imunitní systém
- srdce
- cévy
- nervový systém
- regulaci hladiny cholesterolu
- snižování krevního tlaku
- kvalitu kůže, nehtů a vlasů
- tvorbu pohlavních buněk
- výborné trávení a zdraví střev
Dýňový olej i olej z vlašských ořechů dovezených přímo od farmářů z Ukrajiny zakoupíte na www.kisima.cz
Ilustrační foto použito se souhlasem společnosti Kisima.